Orígens

Tot i que resulta molt difícil establir els orígens de la bèstia, s’han pogut trobar alguns documents que esmenten el Camell. El primer testimoni documentat apareix en un article de l’edició del 28 de febrer del 1897 al diari El Eco del Llobregat, una publicació setmanal de temàtica local i comarcal.

ECO-LLOBREGAT

En aquest article, signat per R.G. i R, probablement Ricard Ginebreda, i titulat “Lo carnaval del meu poble y la plassa del camell” s’explica que cada any es feia la construcció del camell cercant per les bores del riu un cap de matxo sencer que col•locarien en un carro. La bèstia es caracteritzava per dues taronges a la concavitat dels ulls i el moviment de les mandíbules que per mitjà d’un mecanisme s’obrien i tancaven a voluntat dels dos homes que anaven dins.

Així doncs, amb aquesta andròmina, la gent del poble interrompia el ball de Carnestoltes de la gent benestant, que se celebrava a la plaça de l’Ajuntament, o Plaça del Camell, com es coneixia en aquella època a causa de la gran popularitat de l’esdeveniment.

traca2