El Ball del Camell

El Ball del Camell és una representacio moderna d’una tradició molinenca del Carnaval del segle XVIII. Es va recuperar l’any 1982 i des de llavors ha anat agafant força i arrelant a la cultura popular de la vila.

Podríem dir que la sortida més important de la nostra bèstia és per Carnaval, ja que són els seus orígens. Així doncs, per Carnaval la cosa va diferent.

Ball del Camell Carnaval 2020 – Imatge Guillem Urbà

Abans de començar l’Empaitaculs, s’escenifica la història dels orígens del Camell mitjançant el “Ball del Camell” que consta de tres parts diferenciades entre si:

  • La primera part correspon al Ball de màscares de l’aristocràcia o les classes benestants molinenques.
  • La segona part correspon als Esparriots, que esgarrien el Ball de màscares de l’aristocràcia i inicien les Corrandes al so de les gralles i el tamborí.
  • Quan aquest ball està molt engrescat, surt la bèstia per començar la tercera part i culminar el ball. El Camell surt per sorpresa espantant a la gent, traient molt de foc per la boca i per la cua. Després, es calma i comença a ballar ell sol, al so de la música feixuga de la tuba. És el Ball de la Bèstia.
El Ball del Camell enregistrat durant el Carnaval 2021

La música del ball és el més important i, tenint en compte la manca de referències de la composició antiga, es va demanar expressament a Julià Canals que, a partir de les característiques musicals del segle XIX, elaborés la partitura del Ball del Camell per a la recuperació d’aquesta tradició l’any 1982.