El Ball del Camell

El Ball del Camell és genuïnament molinenc i no el trobareu en cap altre indret del món. Patrimoni immaterial de la nostra Vila, encara avui en dia força desconegut.

El definim com una interpretació moderna d’una tradició molinenca documentada al Carnaval del segle XVIII. Es va recuperar l’any 1982, després de quatre dècades de prohibició, aprofitant la recuperació del Camell l’any anterior.

És evident que la sortida més important de la nostra bèstia és per Carnaval, ja que són els seus orígens. Així doncs, per Carnaval la cosa va diferent.

Ball del Camell Carnaval 2023 – Imatge Oriol Solsona

Abans de començar l’Empaitaculs, s’escenifica la història dels orígens del Camell mitjançant el “Ball del Camell” que consta de tres parts diferenciades entre si: el Ball de Màscares, el Ball del Poble o Ball dels Esparriots i el Ball de la Bèstia.

El Ball del Camell · Carnaval 2023 · Vídeo de Pol Sedó

La música del ball és el més important i, tenint en compte la manca de referències de la composició antiga, es va demanar expressament a Julià Canals que, a partir de les característiques musicals del segle XIX, elaborés la partitura del Ball del Camell per a la recuperació d’aquesta tradició l’any 1982.